top of page

De ‘Oefenen met je Camera’ - dag heeft een vaste structuur :
 

Hoe werkt je Camera, uitleg over de mogelijkheden en functies

 

Theorie over digitale bestanden en de praktijk : het maken van foto’s

 

Software : het PC-gebruik is bijzonder belangrijk. We werken met Adobe Lightroom (Nederlandstalige versie)

Let wel, deze dag wordt door nagenoeg iedereen ervaren als een zeer intensieve dag. Ik probeer daarom theorie en praktijk goed af te lossen, maar we zullen ook een keus moeten maken waar de nadruk (theorie, praktijk of PC gebruik) komt te liggen van wat je wil leren.

 

Je krijgt een eerste uitleg op basis van de door bij verstrekte Nederlandstalige trial-software die je op voorhand moet voor installeren (en even uitproberen) op je PC.

Algemene verkenning :

Na een eerste kennismaking en het inventariseren van je vragen, start ik met het verkennen van je camera, waarbij een handleiding soms handig kan zijn.
Vervolgens krijg je van mij uitleg over diverse functies en hoe het digitale beeld is opgebouwd (pixels, de photo-sites op je sensor, vertaling van RAW naar JPG, invloed van de grootte tov je uiteindelijke afdruk, maar ook de vraag : zijn méér pixels altijd beter?). Meestal nemen we ook nog even de basis-instellingen van je camera door en bekijk ik samen met jou hoe de instellingen staan…

Theorie :

Over oa : sluitertijden(keuzes), diafragma (scherpte-diepte), ISO waarden, verschil TIFF/JPG en RAW bestanden, beeld-opbouw (de ‘gulden snede’), pixels versus je uiteindelijke afdruk, kleur versus zwart-wit, scherpte versus onscherpte en wat jij nog meer aan vragen hebt. Altijd handig om iets van een aantekenblok bij je te hebben !

Praktijk 1

Daarna gaan we EIGEN gemaakte foto’s van je bekijken. Neem foto’s waar je trots en minder trots op bent. Die gaan we dan nader ‘beoordelen’.
Wellicht dat je met je nieuwe kennis zélf al antwoorden weet op de vragen die je eerst had… zo mooi zijn !


Praktijk 2

Het is hóóg tijd om op pad te gaan en foto’s in de buurt te maken. Bedenk even thuis op voorhand wat je zou willen fotograferen. Had je bijvoorbeeld wat vragen over landschapfotografie, dan zal ik daar proberen de nadruk op te leggen, maar gaandeweg kan alles aan bod komen, óók tips en trucs !
 

 

PS : Bedenk voor je zelf waar voor jou de nadruk op ligt, praktijk 1 of 2 ?  De dag vliegt namelijk voorbij en we zullen soms ook keuzen moeten maken…

Boterham

De praktijk maakt vaak hongerig. Meestal is het rond dit moment tijd om iets te eten… en bij te praten…

Dan achter de PC :

Je leest de term maar al te vaak in foto-tijdschriften : de ‘workflow’. Ik ga je uitleggen wat dát betekent.

We gaan eerst op de camera een snelle eerste selectie toepassen voordat je alle files overzet op je PC. Scheelt tijd.

 

Dan het traject :

Uploaden van je bestanden vanuit de camera naar je PC. Ik ben groot voorstander van het gebruik van een card-reader. Die moet je dan ook in je bezit hebben. Ze zijn  te koop al vanaf een euro of 10/15.

Het inrichten van je foto-bibliotheek. Al gauw zul je duizenden foto’s hebben en die MOET je ordenen, hoe vind je anders foto’s na een jaar terug?

Na het inrichten een back-up maken: hiervoor gebruik ik het gratis programma FileSync maar als jij een ander programma gebruikt, is dat natuurlijk ook goed. Zolang je maar je weet hoe het werkt en hoe je je back-up achteraf kunt controleren. Je foto-bestanden zijn namelijk HEILIG!!!

Nu we alles hebben ge-upload & ingericht en een eerste back-up hebben gemaakt, starten we Lightroom op van Adobe.

Je krijgt een eerste basale uitleg over het ophalen van je bestanden en de bewerking (denk aan snijden, kleurbalans, evt rode ogen verwijderen, het verbeteren (en omzetten naar bijv. zwart-wit) van je foto’s en tot slot: het opslaan / exporteren ervan. Het is redelijk veel, maar het zijn de basics.

Deze dag zal een prima basis vormen waarop je nog lang zult kunnen teren en, véél belangrijker, op verder zult kunnen bouwen bij cursussen en het lezen van artikelen & (studie)boeken.

 

Gelukkig zijn er altijd wel mensen bereid iets van hun ervaringen met mij en mijn manier van lesgeven online te zetten… deze kun je vinden op mijn pagina met referenties

bottom of page